A tárolóban kicsírázó magokat sokan romlottnak gondolják és kidobják. Pedig ezekben a fejlődő zöldségekben elképesztően sok enzim, ásványi anyag(magnézium, kálium, kalcium, foszfor, nátrium), és vitamin (A-, B-, C-, D-, E-, G-, K-, U-vitaminok) van, melyek fontosak és hasznosak a papagájok változatos, tartalmas táplálásához. Jót tesz a hangulatuknak és szezonban a költési kedvüknek is.
Csíráztatott magból készült papagáj eleség
Az utódlásnál is fontos szerepet kapnak ezek a csíráztatott magvak, mert amikor a kicsik már önállóan képesek táplálkozni, akkor érdemes ezzel is etetni őket, mert könnyebben megeszik és megemésztik. A felnőtt madarak év közben heti 1-2 alkalommal, költési időszakban akár 3-4 alkalommal is kaphatnak csíráztatott magokat. A kicsi és a felnőtt madarak lágyeleségébe is tökéletes alapanyagul szolgál, szezontól függően friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, főtt tojás reszelékével is feldúsíthatjuk, szóval a variációk igen nagy száma áll rendelkezésre.
Szívesen fogyasztja az ara papagáj
Igyekezzünk addig megetetni vele, amíg friss
A csíráztatáshoz ezek a magok a legmegfelelőbbek: búza, zab, köles, napraforgó, kukorica. Az alapanyagok beszerzése nem bonyolult, kezdeti szárnypróbálgatásnak megteszi a kereskedelemben kapható, közepes testű (pl nimfa) papagájoknak készített, vegyes mageleség is. Maga a folyamat nem bonyolult, két dologra kell figyelni: ne száradjanak ki és ne is penészedjenek be a magok.
A csíráztatási idő növényenként eltérő, de általános igazság, hogy néhány nap alatt a folyamat végbemegy. Fogyaszthatóvá néhány milliméteres vagy maximum 1-1.5 cm-es állapotában válik. 3-4 evőkanálnyi magot érdemes egyszerre csíráztatni, ennél nagyobb mennyiség már bepenészedhet. Kezdetnek a magokat egy mélyebb tányérban langyos vízbe kell áztatni. Másnap egy kis öblítés után át kell tenni a magokat a 4 rekeszből álló csíráztatóba. Utána az alsó rekeszekbe vizet engedünk, ezekre rakjuk a középső 2 rekeszt a magokkal. A negyedik rekesszel az egészet lefedjük, és kész is. A csírák kifejlődéséig naponta kétszer bő vízzel le kell öblíteni őket. Árnyékos helyen tároljuk.
Csíráztatóedény
Csíráztatóedény doboza
A csíráztatás menete lépésenként:
1. nap, áztatás: a magokat 10-12 órára vízbe kell tenni. A vizet utána kell tölteni, mert a magok megszívják magukat, így a víz fogyni kezd
Időtartam: 1/2 nap
2. nap, öblítés: bő vízzel, alaposan le kell öblíteni a magokat, utána visszatenni és nedvesen tartani. Vízzel itt már nem szükséges feltölteni. Vizes ronggyal is le lehet takarni, de ne teljesen, hogy szellőzni tudjanak.
Időtartam: 1 nap
3. nap, várakozás: ilyenkor már elkezdődik a csírázás, csak az öblítést kell megismételni
4. nap, szüret: a csírák mérete fél-1 cm, ilyenkor kell etetni velük, mert ekkora a legmagasabb a tápanyagtartalom.
5-6. nap: ilyenkor már elkezd kinőni a főhajtáskezdemény, ez még etetésre szintén alkalmas állapot.
Növényfajtánként a megadott idők eltérhetnek. Az elkészült csírák szüret után a hűtőszekrényben egy műanyag dobozban tárolva korlátozott ideig elállnak.
Ne feledkezzünk meg papagájunk friss zöldség-igényéről sem
Zöldborsót eszeget
Madaraink izlését szinte lehetetlen kiismerni, mert mindegyiknek teljesen eltérő és ráadásul bizonyos időközönként 180 fokos fordulatot is vesz, az addig imádott eleséget nem eszik meg többé, és ugyanez visszafelé is előfordulhat. A zöldséget sokszor szinte lehetetlen beléjük diktálni, pedig nagyon fontos lenne.
Papagáj Youtube: Zöldborsót eszeget
Kategória:
Papagáj tartás
Címkék:
Táplálkozás,
Fejlődés,
Felszerelések,
Ásványok
Téma: Papagáj eleség: csíráztatott magvak, eladó jákó papagáj