Papagáj betegségek 7. rész - Vitaminhiány

Papagáj betegségek 7. rész - Vitaminhiány

Az emberhez, vagy annak többi háziállatához hasonlóan a papagájnak is létszüksége a megfelelő mennyiségű és fajtájú vitamin. Az ő esetükben, mivel kontinensünkön egyetlen fajtájuk sem őshonon, ez egy kicsivel komplikáltabb kérdés, mint a kutyák vagy macskák esetében. Szerencsére a tudomány már képes megadni a választ. Ha a madár, bár egészséges (állatorvos által minősített, negatív székletminta, vérminta), de mégis levert, kedvetlen, keveset mozog. Ez a tünet általában táplálkozási elégtelenségre, azaz vitaminhiányra mutat.

Classic óriáspapagáj-eleség, 1 kg
Classic óriáspapagáj-eleség, 1 kg
 1 350 Ft / 1 kg

Az Ara Papagáj

Lenyűgöző szépségű és egyben a legnagyobb méretű díszmadarak. Egy méter körüli hosszuk és nem ritkán 2 kilogrammot is elérő súlyuk van. Dél-Amerikából származnak. Fő tápláléka a dió és a különféle gyümölcsök, kisebb részben zöldségek. Csőrük a legkeményebb magok feltörésére is alkalmas. Hosszú életűek, megfelelő körülmények között tartva 40-50 évig elélnek, de a 70 év sem lehetetlen.
Hazánkban a két legelterjedtebb faj a Sárga-kék ara (Ara ararauna) és a Zöldszárnyú ara (Ara chloroptera). Tartásuk CITES engedélyhez kötött. Az ara papagáj rendkívüli intelligenciával rendelkezik. Barátságos, szeretetteli és játékos, erősen kötődik a gazdájához, de ugyanakkor nagyon igényli is a foglalkozást, elhanyagolva rosszekedvűvé válik. Beszédképessége nagyon jó, tanulékony fajta.
Megfelelő körülmények között tartva fogságban is szaporodik. Helyigénye nagy, kerti röpdében vagy madárszobában kell tartani.

Itt vagyunk még