Vásárlás: Eleség


A táplálkozás a kisállattartás egyik leglényegesebb pontja, ezért is tartunk webáruházunkban többféle választási lehetőséget minden papagájfaj esetére. A jól táplált madár egészséges és boldog társa lesz gazdájának hosszú időn keresztül. Választhatsz a magok, sütőben készült finomságok és az előregyártott keverék közül is, szem előtt tartva, hogy minden papagájnak naponta van szüksége friss zöldségre és gyümölcsre is a szárazelesége mellé.
Alkategóriák: Magok  Sült finomságok  Keverékek  Kiegészítők 


Gyümölcsös dupla rúd hullámos paparájnak

Gyümölcsös dupla rúd hullámos paparájnak

Kifejezetten ideális jutalomfalat tanítási gyakorlatokhoz - a Gyümölcsös dupla rúd hullámos papagájnak, két darabos papagáj-eleség erre a célra és mindennapi etetésre is egyaránt megfelel. A keményre sütött finomságokkal sokáig elszórakoznak a hullámos papagájok, vele edzéssé válik a napi táplálkozás.

Epres dupla rúd hullámos papagájnak, 90 gramm

Epres dupla rúd hullámos papagájnak, 90 gramm

Napi ennivaló, vagy akár jutalomfalat is lehet a nevelési gyakorlatokhoz - az Epres dupla rúd hullámos papagájnak, 2 darabos papagáj-eleség mindkettőre tökéletesen megfelel. A keményre sütött finomságokkal sokáig elszórakoznak a madarak, tornagyakorlattá válik a táplálkozás így az unalmat sikerül messzire elűzni.

Nimfa papagáj eleség Vitafitt

Nimfa papagáj eleség Vitafitt

Egyszerű magkeverék nimfa papagájok és más, hasonló méretű papagájok etetésére. Kiváló alaptakarmány, a madarak nagyon szeretik. Felkínálható önetetőből vagy műanyag illetve fém etetőtálból is, egyedül arra kell odafigyelni, hogy a már megevett takarmány héját rendszeresen el kell távolítani az etetőből és frissel pótolni a hiányt.

Yoyo Mézeskarika nagypapagájnak 70g

Yoyo Mézeskarika nagypapagájnak 70g

A madár élőhelyén fellógatott karika csipegetése a természetes környezetében mindennapos, de a fogságban tartva hiányzó, hasznos erőkifejtésre készteti a papagájt, és megfelelő elfoglaltságot nyújt részére Így a madár nem unatkozik, le tudja foglalni magát, minek következtében jó közérzete állandósul.

Nagypapagáj Menü, Vitakraft, 1kg

Nagypapagáj Menü, Vitakraft, 1kg

A papagájok számára fontos vitaminok mellett az összes többi tápanyagot is tartalmazza, amelyek madarainknak szükségesek az egészséges élethez és a jó közérzethez. Értékes gyomorkövek és kiváló minőségű glükánok egészítik ki ennek a természetes takarmánynak a receptjét. Természetesen és finoman, ez a Vitakraft!

Panzi szenegál fürtös köles kalász 2 db-os 70 gr

Panzi szenegál fürtös köles kalász 2 db-os 70 gr

A papagájtartás egyik nagy kihívása a madár lekötése. Ők állandó foglalkoztatást igényelnek, nem szabad, hogy unatkozzanak, mert abba belebetegszenek. A fürtös köles kiváló megoldás erre a kihívásra, mert a papagáj úgy szórakozik, hogy közben egy tápláló eleséget is elfogyaszt, ami nem kerül sokba a gazdinak.

A papagájok alapvető tápláléka a mag. Ahány fajta papagáj, annyiféle kedvenc, bár azért akadnak közös nevezők is. Az egyik ilyen, szinte minden papagáj által szívesen fogyasztott termény a napraforgómag. A legtöbb papagájeledelben megtalálható. Többféle napraforgómag létezik, a legismertebb a csíkos, ezt mind szeretik. Az óriás csíkos nehezen beszerezhető és elég drága is, az aráknak szokás adni, leginkább nevelés közbeni jutalomfalatként, a napi takarmányozáshoz drága. A normál méretű, fekete napraforgómag sok, áruházunkban kapható keverékben felbukkan, magas energiatartalma mellett olajtartalma is kiemelkedő, emiatt azonban csak relatíve kis mennyiségben szabad adagolni.

A köles a kistestű papagájok kiegészítő tápláléka, tápanyagtartalma magas, ezért hasznos etetni, de nem olyan nagyon szeretik, sok papagáj kipiszkálja az ennivalóból. Közvetlen rokona a sárga köles, a magkeverékekben általában együtt szerepel a kettő. A fürtös kölest ezzel szemben imádják, fellógatva kiváló szórakozást is nyújt. Hullámos valamint kecskepapagájok bélgyulladása esetén kizárólagos tápanyagként jótékony hatású, elősegíti a beteg madár gyógyulását. Hasonló kiegészítő a fénymag, a törpepapagájok és a más apróságok ideális ennivalója.

A zab szintén az apróságok eledele, magas tápértéke mellett el is szórakoztatja őket, mert fel kell törni és ki kell bontatni, hogy hozzáférjenek a héjban található maghoz. Hátránya, hogy a fogyását nehéz észrevenni, mert a madarak a legtöbbször visszadobálják a héjat az etetőbe és felületesen ránézve olyan képet mutat, mintha még lenne mit enniük. A másik gond vele, hogy etetése elég sok hulladékkal jár, amit a madarak mindenfelé szétdobálnak a lakásban.

Ezeket az egyszerűbb eleségeket máshogy is fel lehet használni, nem csak arra jók, hogy a papagájok etetőjébe tegyük. A kereskedelmi forgalomban kapható csöpögtetős csíráztatóval a magokat hajtásra lehet bírni és ezzel különleges madáreledelhez jutunk. A csírázott magok nagy kedvencei a legtöbb papagájnak. A kerttel rendelkezők ennél tovább is mehetnek, mert termeszteni is lehet ezeket a növényeket, így friss zöldeledelként is fel lehet kínálni őket.

Zöldeleségből egyébként sem lehet elég. Az áruházunkban kapható magkeverékek mellé a papagájnak napi szinten van szüksége friss zöldségre és gyümölcsre. Ki kell tapasztalni, melyik madár mit eszik meg, és azt adni neki rendszeres, és amennyire lehetséges, változatosan. A kisebbek kedvence a fejes saláta és a sárgarépa. A nagyobbak megeszik a karalábét, a répaféléket, ők is szeretik a salátát, az arák pedig a brokkolit is szívesen fogyasztják. Zöldpaprikával is érdemes kísérletezni. A gyümölcsök között az édesek jelentik a közös nevezőt, ilyen a banán, az eper és az alma, ezeket a legtöbb papagáj megeszi. Kísérletezni lehet még a körtével, szilvával, szőlővel, beválhat az eper és a málna, de az egyetlen kivételt jelentő avokádón kívül (mérgező) gyakorlatilag bármit ki lehet próbálni, mert a papagájok ízlése fajtánként és egyedenként is nagyon eltérő.

Ami nagyon lényeges mindenfajta eleségnél, az a tisztaság és a penészmentesség. A penész a papagájok nagy ellensége, mert könnyen meg tud telepedni hatalmas tüdejükben és az egész szervezetükben gyorsan el tud terjedni (a betegség neve aspergillózis). A veszély a csonthéjasok esetében is fennáll, ezért a dióféléket is érdemes időnként szúrópróbaszerűen feltörni és ellenőrizni, mielőtt a papagáj elé kerülnek.

Fontos az állati fehérje etetése. A kistestűek esetében ez a tojás, a nagyoknál tojás vagy főtt hús lehet. A tojást alaposan főzve kell adni, a legjobb, ha lágyeleséget készítünk belőle: a főt tojást le kell reszelni és mellé reszelt répát, kekszet (cukormentes) és reszelt almát vagy összenyomott banánt kell keverni. A papagájok imádják! A héjat is össze kell törni és bele kell keverni, azt is szeretik.

De mit esznek az igazán nagyok? A jákók, kakaduk és az ara papagáj rendkívül válogatósak, ízlésük kiismerése sokszor évekbe telik és még ezt követően is tartogatnak meglepetéseket. Közös kedvencük a dió, ebből az itthon megtermő hagyományos fajta tökéletesen megfelel, de persze a dolog fokozható a szintén hazai fekete (édes) fajtával, aztán ott a pekán, a makadám, a kesudió és még ki tudja, mennyi féle és fajta, amit mind imádnak. Ide tartozik még a törökmogyoró (a földi toxikus, ezért nem szabad etetni, csak kis mennyiségben) és a mandula is. Ezek mind csonthéjasok, de a nagypapagájok gond nélkül fel tudják törni őket és közben el is szórakoznak ezzel a tevékenységgel, le tudja kötni őket.

Mi a probléma az óriás papagájoknak adható diófélékkel? Egyrészt az áruk, ezt felesleges túlbeszélni, mindenki tudja. Másrészt madaraink pazarló táplálkozási stílusa, ami sok gazdinak az agyára megy: az aranyárban vett dió felét eldobálják, szétcsócsálják és ha lehullik a koszba, onnantól annyi neki.

Ez tehát a nagyja annak a élelmiszer-felhozatalnak, amiből papagájainknak válogathatunk. A felsorolt alapanyagok mind szerepelnek az általunk forgalmazott papagáj eleségek között, így mindenki találhat bennük kedvére, és főleg a papagája kedvére valót.

A vásárlás módja

A Tollas Barát Webáruházban vendégként is vásárolhatsz. Regisztrált fiókkal a vásárlás folyamata gyorsabb, a megvásárolt termékek nyomonkövetése, újboli megrendelése egyszerűbb.
További információk >

Fizetési módok

Fizethetsz bankkártyával az OTP Simple Pay-rendszerén keresztül, de rendelésed ellenértékét banki átutalással, az általunk kiállított díjbekérő segítségével is kiegyenlítheted.
További információk >

Átváteli módok

Futárszolgálat házhoz viszi a megvásárolt termékeket, vagy átveheted őket a hozzád legközelebb eső Pick Pack Pont-on is.
További információk >