Navigáció: Termék Kosár Megrendelés Fizetés

Fénymag díszmadaraknak, 600ml

Fénymag díszmadaraknak, 600ml
Házhoz szállítás (2100 Ft)

PickPackPont átvétel (1600 Ft)

Szállítási idő: 2 munkanap

PayPal fizetés
Bankkártyás fizetés

Értékeld! 
Értékelés: 4.7 / 3

A háziasított hullámos papagájok takarmányának alapját a kölesfélék (így a fehér, sárga és a vörös köles) alkotják, kiegészítve többek közt fénymaggal, muharmaggal, lenmaggal, zabbal, árpával. Ezért a fénymag egy jó kiegészítő takarmány lehet a megszokott magok mellé, kielégítve a madár változatosság iránti igényét.

Hasonló termékek

A fénymag, más néven kanárimag őshazája a Kanári-szigetek és a Földközi-tenger térségének nyugati, napsütötte része, nevét is erről a területről kapta. Ennek a növénynek különösen nagy igénye van a napfényre.
Mindegyik díszmadarunk, így a papagájok és a kanárik is igen szívesen fogyasztják a fénymagot. Emiatt a fénymag termesztése leginkább a madáreleségként való kereslet miatt zajlik. Az már a papagáj egyéni ízlésén és a gazdi kísérletezőképességén múlik, hogy milyen keverékben szereti leginkább a madár.

Ennek a növénynek a másik neve kanáriköles (Phalaris canariensis) , ami egyből érezteti szoros kapcsolatát a díszmadarak világával (bár az elnevezés eredete származási helyére, a Kanári-szigetekre utal). Emberi fogyasztása nem igazán elterjedt felhasználási mód, bár készül belőle köles, tészta, sőt esetenként kenyér is, mégis, leggyakoribb felhasználási módja, hogy a magját papagájfélék eledeleként hasznosítják. Magyarországi termesztése kb 150 éves múlttal rendelkezik, ennek a túlnyomó része exportálásra kerül, bár a hazai felhasználás aránya növekedést mutat.

Tápanyagigénye meglehetősen nagy, a sikeres termesztéshez sok nitrogénre van szükség, fehér-és aminósav-tartalma ugyanakkor kimagasló. Talajigénye nincs, bármilyen területen megterem. Papagájok számára csíráztatva igen kitűnő eledel. Ehhez egy csíráztatótálba kell helyezni a magokat és ennek a segítségével néhány nap alatt csírázott állapotba kerülnek és már mehetnek is az etetőtálba. A papagájok imádják, de amit nem esznek meg egy nap alatt, azt ki kell dobni, mert a csírázott mag könnyen romlik.

Aki a madártartás mellett kertészkedik, maga is nekiállhat otthon megtermelni a fénymagot. Gyorsan nő, jól tűri a szárazságot, tehát nem macerás megtermelni. Ha sokáig nem kap vizet, akkor is képes magához térni később. A papagájoknak az otthon termelt fénymagot szárasan is fel lehet kínálni, a ketrec tetejére lógatva, ezzel szórakozást is biztosítunk vele a madaraknak. Július közepe-vége környékén lehet betakarítani a termést.

Termése szemtermés, hegyes, lándzsaalakú, sárga vagy világossárga színű. A papagájok sokat szórakoznak a feltörésével, arra viszont figyelni kell, hogy a héjat utána visszadobják az etetőbe, ezért úgy tűnhet, hogy még van belőle, miközben már rég elfogyott. Fehérjetartalma 25% körüli.

A vásárlás módja

A Tollas Barát Webáruházban vendégként is vásárolhatsz. Regisztrált fiókkal a vásárlás folyamata gyorsabb, a megvásárolt termékek nyomonkövetése, újboli megrendelése egyszerűbb.
További információk >

Fizetési módok

Fizethetsz bankkártyával az OTP Simple Pay-rendszerén keresztül, de rendelésed ellenértékét banki átutalással, az általunk kiállított díjbekérő segítségével is kiegyenlítheted.
További információk >

Átváteli módok

Futárszolgálat házhoz viszi a megvásárolt termékeket, vagy átveheted őket a hozzád legközelebb eső Pick Pack Pont-on is.
További információk >