Vásárlás: Kiegészítő / Odú


A papagájodút óvatosan kell alkalmazni. Még nem ivarérett madarak esetében nincsenek különösebb veszélyei, eljátszanak benne és kész, de a kicsit idősebb egyedeknél előhozza a szaporodási ösztönt és elkezdenek fészket építeni belőle, amit idővel tojásrakás is követhet. Ennek az időszaknak a negatív mellékhatásait sokan már ismerik, persze nem elhanyagolható az a pozitívum, hogy használatával kis papagájok születhetnek.

Pinty Odú

Pinty Odú

A díszmadarak tenyésztése egy nagyon szép feladat, de megfelelő eszközök és felkészültség nélkül nem érdemes belefogni. A kiindulási alap egy megfelelő odú, mert ezek a madarak a természetben fák odvaiba rakják le a tojásaikat és a fiókanevelés is itt történik. Ezt tudjuk pótolni a kalitkára felszerelhető pinty odúval házi körülmények között.

Hullámos Papagáj Odú, 16x17x18,5cm

Hullámos Papagáj Odú, 16x17x18,5cm

A háznál tartott papagájok szaporíthatóak is, sokan foglalkoznak is ezzel hobbi szinten a tartók között. Aki szereti ezeket a madarakat, annak nagy öröm részt venni egy új egyed megszületésében, szívesen teszi szülővé meglévő madarait. Megfelelő kialakítású papagájodú nélkül azonban ez nem sikerülhet.

Nimfa papagáj odú, 20x21x24,5cm

Nimfa papagáj odú, 20x21x24,5cm

A közepes méretű papagájok házi tenyésztése közel sem megoldhatatlan kihívás, hiszen a nimfa-vagy kecskepapagájokban is erősen dolgozik a szaporodási ösztön. Tenyésztésre egészséges, ép tollazatú, lehetőleg azonos színű, kétéves egyedeket érdemes kiválogatni. Ha párba álltak, ideje beszerezni az odút!

A fogságban tartott papagájok szaporításának, tenyésztésének egyik alapfeltétele egy fészkelőhely. A természetben ezek a madarak fák odvaiba rakják a tojásaikat, ezért a háziasított tartás során is egy ennek megfelelő alkalmatosságra van szükség. Az áruházunkban kapható, különféle méretű papagáj odúk tökéletesen megfelelnek ennek a feladatnak.

Többféle méretű odú létezik, mindegyik egy adott méretű papagájfaj szaporításához van méretezve. A kisebbeknek kitalált dobozokat a ketrec oldalára lehet felakasztani egy kampóval, ezek olyan helyekre ideálisak, ahol legalább 2 ajtó van, így a szaporítási időszakban is szabadon marad egy ki/bejárata a kalitkának. Az odút tehát fel kell lógatni úgy, hogy a bejárati luk a kinyitott ajtóra nézzen, így a madár a felrakható bejárórúdon keresztül könnyen be tud menni és ki tud jönni. A hullámos papagájoknak és a hozzájuk hasonló méretű madaraknak egy 16x18 cm-es doboz már elég, a nagyobbaknak (nimfa, sándorpapagáj, kecskepapagáj) egy 20x20 cm körüli láda kell.

Az óriások tojóláda-mérete 100x60 cm, és ennek sokkal masszívabb anyagból kell lennie, mint a kisebb madaraké, mert az aráknál és a többi nagytestűnél a fészeképítés egyenlő a rombolással. A kisebbek ládájában 3-4 centi vastagon kell fűrészport szórni, ugyanebből a nagyokhoz bátran be lehet tenni 6-8 centiméternyi összefüggő réteget is, de nagyon fontos, hogy kerüljenek bele masszív, nagyobb és erősebb fadarabok is egy darabban, ezzel is csökkenthető a kár, amit a láda falában az építési időszak során okozni tudnak.

A láda megjelenése, felrakása egyértelműen szaporodásra fogja ingerelni az arra már fogékony korban lévő papagájokat. Ez viselkedésváltozással jár, amire a gazdinak fel kell készülnie: a madár ellenséges lesz, territoriális viselkedést fog felvenni, a ládát és annak környezetét erőszakosan fogja védeni nem csak a párján kívüli összes madárral, de a gazdival szemben is. Ezért lényeges csak a költőpárt odaengedni a ládához, az esetleges többi madarat szeparálni kell, méghozzá biztosan, mert ha másik madarak is kinézik maguknak ugyanazt a tojóládát, abból véres harcok kerekednek.

A tojóládába ennivalót sosem kell tenni és a kicsik kikeléséig takarítani sem kell, mert a papagájok nem piszkítanak bele, tojásrakás vagy kotlás idején kint végzik el a dolgukat. A tenyésztés extrém szélsőségeire is érdemes felkészülni, a papagájok néha megeszik a tojást, és az is megeshet, hogy nem hajlandóak költeni vagy a kikelt csibéket nem etetik.

A vásárlás módja

A Tollas Barát Webáruházban vendégként is vásárolhatsz. Regisztrált fiókkal a vásárlás folyamata gyorsabb, a megvásárolt termékek nyomonkövetése, újboli megrendelése egyszerűbb.
További információk >

Fizetési módok

Fizethetsz bankkártyával az OTP Simple Pay-rendszerén keresztül, de rendelésed ellenértékét banki átutalással, az általunk kiállított díjbekérő segítségével is kiegyenlítheted.
További információk >

Átváteli módok

Futárszolgálat házhoz viszi a megvásárolt termékeket, vagy átveheted őket a hozzád legközelebb eső Pick Pack Pont-on is.
További információk >