A papagájtoll típusai

A papagájtoll típusai

Madarat tolláról, tartja a mondás első fele, és ezt a papagájtartóknak mindenképpen meg kell fogadni. A tollak egy madár alapfelszerelési közé tartoznak, repülés, mozgás, fűtés: a funkciók száma igen hosszú, állapotuk pedig sokat elmond a papagáj általános egészségi állapotáról, mentális helyzetéről. Mi az oka a tolltépésnek és mindez miben különbözik a természetes tollvesztés, vagyis a vedlés folyamatától? Ebben a posztban összeszedtünk mindent a tollakról.

Az Ara Papagáj

Lenyűgöző szépségű és egyben a legnagyobb méretű díszmadarak. Egy méter körüli hosszuk és nem ritkán 2 kilogrammot is elérő súlyuk van. Dél-Amerikából származnak. Fő tápláléka a dió és a különféle gyümölcsök, kisebb részben zöldségek. Csőrük a legkeményebb magok feltörésére is alkalmas. Hosszú életűek, megfelelő körülmények között tartva 40-50 évig elélnek, de a 70 év sem lehetetlen.
Hazánkban a két legelterjedtebb faj a Sárga-kék ara (Ara ararauna) és a Zöldszárnyú ara (Ara chloroptera). Tartásuk CITES engedélyhez kötött. Az ara papagáj rendkívüli intelligenciával rendelkezik. Barátságos, szeretetteli és játékos, erősen kötődik a gazdájához, de ugyanakkor nagyon igényli is a foglalkozást, elhanyagolva rosszekedvűvé válik. Beszédképessége nagyon jó, tanulékony fajta.
Megfelelő körülmények között tartva fogságban is szaporodik. Helyigénye nagy, kerti röpdében vagy madárszobában kell tartani.

Itt vagyunk még