Papagáj betegségek, 6. rész - Mérgezések

Papagáj betegségek, 6. rész - Mérgezések

A papagájok egyik alaptulajdonsága, hogy mindent megrágnak. Ennek következménye sajnos nem ritkán a mérgezés. Ha a madár beteg, és a szervi betegséget sikerült kizárni, akkor mérgezésre gyanakodhatunk. Ilyenkor érdemes körülnézni a lakásban, hogy a madár mit rágott meg, mert minden információ szükséges lehet a gyógyuláshoz.

Eleség hullámos papagájnak, 400 gramm
Eleség hullámos papagájnak, 400 gramm
 200 Ft / 400 gramm

Az Ara Papagáj

Lenyűgöző szépségű és egyben a legnagyobb méretű díszmadarak. Egy méter körüli hosszuk és nem ritkán 2 kilogrammot is elérő súlyuk van. Dél-Amerikából származnak. Fő tápláléka a dió és a különféle gyümölcsök, kisebb részben zöldségek. Csőrük a legkeményebb magok feltörésére is alkalmas. Hosszú életűek, megfelelő körülmények között tartva 40-50 évig elélnek, de a 70 év sem lehetetlen.
Hazánkban a két legelterjedtebb faj a Sárga-kék ara (Ara ararauna) és a Zöldszárnyú ara (Ara chloroptera). Tartásuk CITES engedélyhez kötött. Az ara papagáj rendkívüli intelligenciával rendelkezik. Barátságos, szeretetteli és játékos, erősen kötődik a gazdájához, de ugyanakkor nagyon igényli is a foglalkozást, elhanyagolva rosszekedvűvé válik. Beszédképessége nagyon jó, tanulékony fajta.
Megfelelő körülmények között tartva fogságban is szaporodik. Helyigénye nagy, kerti röpdében vagy madárszobában kell tartani.

Itt vagyunk még